Nabihah Ahmad: February 2012








NABIHAH A
nabihahj0urnal.bs.my



FOLLOW DASHBOARD

Thursday, 23 February 2012

Tutorial Jam di Setiap Post


Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum w.b.t

Hey korang.. Bieha hari nie terajin ak buat tuto jam dekat setiap post macam Bieha punye tuh....
Oke, ikut step bawah ni :

1. First pegi Edit HTML-->Tick Expand Widget-->Tekan F3 lepas tuh search kod nih:

 <div class='post-header'>
2. Pegi laman web INI dan pilih jam yag korang suke.Paste kan kod jam yang korang pilih tu ATAS kod tadi.

3. Preview, kalau dah jadi apelagi, save la ye

Monday, 6 February 2012

Scroll Bar Comel


Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum w.b.t

Hari ni Bieha tetibe rajin nak buat tutorial.. Tutorial ni untuk buat scroll bar berwarne/ background macam Bieha punye tuh. Ni langkahnye:

Scroll bar background

1. pegi Edit HTML>cari kod ni :
/* Header
----------------------------------------------- */
2.Then,copy kod bawah ni and paste di atas kod tadi :
::-webkit-scrollbar {
height:20px;
width: 20px;
background: #F9D9FF;
border:1px solid #000000;}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background: url(http://1.bp.blogspot.com/-dQciwSziL14/TwGFw3Bh-mI/AAAAAAAACsQ/MuvEa16fqSI/s320/unakotakpurple.jpg);
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border:1px solid #000000;}
 3.Die akan jadi macam ni:
::-webkit-scrollbar {
height:20px;
width: 20px;
background: #F9D9FF;
border:1px solid #000000;}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background: url(http://1.bp.blogspot.com/-dQciwSziL14/TwGFw3Bh-mI/AAAAAAAACsQ/MuvEa16fqSI/s320/unakotakpurple.jpg);
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border:1px solid #000000;}
/* Header
----------------------------------------------- */
4. Then preview. Kalau jadi save la!

Scroll bar color :

1. pegi Edit HTML>Search kod bawah ni :

/* Header
----------------------------------------------- */
 2. Then, copy kod bawah ni and paste atas kod tadi:

::-webkit-scrollbar {
height:20px;
width: 20px;
background: #FFFFFF;
border:1px solid #000000;}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color : #000000-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border:1px solid #000000;}
3. Die akan jadi camni :
::-webkit-scrollbar {
height:20px;
width: 20px;
background: #FFFFFF;
border:1px solid #000000;}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #000000-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border:1px solid #000000;}
/* Header
----------------------------------------------- */
4. Then preview. Kalau jadi save la!

#Oren untuk warne scroll bar
#Hijau untuk warne border scroll bar
#Purple korang letaklah background url yang korang nak

Untuk kod warne korang tekan SINI
PERHATIAN!!
tutorial ini hanya untuk pengguna Google Chrome tau!

Wednesday, 1 February 2012

Header Korean Style


Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum w.b.t

Nah! Ambik header ni lagi. Ni versi Korea. Sebenarnye ni gambar kumpulan Wonder Girl tau... Kalau suke ambik lah. Tapi macam biase jangan lupe KOMEN tau.


http://i1267.photobucket.com/albums/jj558/Nabihah_Bibie/header1.png
http://i1267.photobucket.com/albums/jj558/Nabihah_Bibie/header2.png
http://i1267.photobucket.com/albums/jj558/Nabihah_Bibie/header3.png
http://i1267.photobucket.com/albums/jj558/Nabihah_Bibie/header4.png
http://i1267.photobucket.com/albums/jj558/Nabihah_Bibie/header5.png




Cute header for you


Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum w.b.t

Nah ambik header ni. Bersengkang mate tau Bibie wat benda nih. Kalau rase cantik ambik lah... Tp kalau ambik 'KOMEN' tau.. Please lah..

http://i1267.photobucket.com/albums/jj558/Nabihah_Bibie/header_5.png
http://i1267.photobucket.com/albums/jj558/Nabihah_Bibie/header_4.png 
http://i1267.photobucket.com/albums/jj558/Nabihah_Bibie/bieha_header2.png
http://i1267.photobucket.com/albums/jj558/Nabihah_Bibie/bieha_header1.png
http://i1267.photobucket.com/albums/jj558/Nabihah_Bibie/bieha_header.png





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...