Nabihah Ahmad: Tutorial Menu Tab Like Me








NABIHAH A
nabihahj0urnal.bs.my



FOLLOW DASHBOARD

Saturday, 16 February 2013

Tutorial Menu Tab Like Me


Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum w.b.t

Assalamualaikum and annyeong! Hari ni nak buat tutorial. Someone request. Nampak tak manutab Bieha yang bawah header tu? Tak nampak? Esok belilah cermin mata berkanta 10 ye :3

NO RE-TUTORIAL, NO RE-POST

Tengok bawah ni:
Klik untuk tumbesaran
Let's start!
1. Macam biasa log-in blogger--->Layout--->Then tekan add gadget yang berada di bawah header. Yang ni:

Klik untuk tumbesaran
2. Pilih HTML/JAVASCRIPT then copy kod2 bawah ni dan paste dekat HTML/JAVASCRIPT tadi.
<style>
.menutab{
padding:10px;
display: inline-block;
font:10px Verdana;
text-align:center;
color: #000;
letter-spacing:2px;
-webkit-transition-duration:0.5s;
background: #FF8C8C;
border-bottom-right-radius: 25px;
border-bottom-left-radius: 25px;
text-decoration: none;
text-transform: uppercase;
}
.menutab:hover{
background:#000;
-webkit-transition-duration:0.5s;
color:#FF8C8C;
text-decoration: none;
}
</style>
<center>
<a class="menutab"  href="YOUR LINK" title="">YOUR TITLE</a>
<a class="menutab"  href="YOUR LINK" title="">YOUR TITLE</a>
<a class="menutab"  href="YOUR LINK" title="">YOUR TITLE</a>
<a class="menutab"  href="YOUR LINK" title="">YOUR TITLE</a>
<a class="menutab"  href="YOUR LINK" title="">YOUR TITLE</a>
</center>

+ Warna tulisan
+ Warna background
+ Link yang korang nak letak
+ Title menubar korang
Kod warna boleh ambil di SINI

Harap-harap korang faham lah ye :D

7 comments

Nur Irdina said...

Thanks ! dah jadik ! cantek =DD

deno said...

biehah, nak tanye kalau amik copy code kat atas ni kan, menu tab akan jadi serupa dgn bihah kan? nanti gtau eh... tenkiu!^^

farah shahera said...

wah lawa,farah dah buat cantik :))

Nur Nabilah said...

Thanks for the tuto. Dah jadi :)

timm_bill said...

TQ 4 da tuto! btw, nice header..cute sgt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...